Twinings

Už od minula (tady a tady) se stále pohybujeme kolem kostela St. Clement Danes. Pokud přejdete dozadu za kostel a popojdete až na konec ostrůvku, na kterém kostel stojí, pak po pravé straně uvidíte malý téměř nenápadný domek s nápisem Twinings, sevřený v uličce mezi dvěma obrovskými domy. V tomto domku se skrývá jako nudle natažený, úzký, ale poměrně dlouhý prostor, ve kterém sídlí jeden z nejstarších obchodů s čajem v Londýně.


Tento obchod založil Thomas Twining v roce 1706, poté co v zadní části tohoto místa, přesněji v ulici Devereux Court, odkoupil za ušetřené peníze kavárnu Tom's Coffee House a začal zde obchodovat s čajem. K obchodu s čajem se Twinings dopracoval poté, co se v roce 1684, coby devítiletý chlapec, s rodinou přestěhoval z Gloucesteru do Londýna. Tady, v londýnském City, se vyučil jako tkadlec, ale brzy poté tuto profesi opustil a začal pracovat ve společnosti East India Company, patřící obchodníkovi Thomasi D'Aethovi a vypracoval se zde postupně až na pozici obchodníka s čajem. Čaj byl v té době poměrně luxusním zbožím, a to zejména díky vysoké dani z této suroviny. Proto si jej dopřávala téměř výhradně horní vrstva obyvatelstva. Twining ovšem během zaměstnání u East India Company získal hodně znalostí v získávání a hlavně míchání druhů čaje, a proto byl ve svém samostatném podnikání velmi úspěšný, dodával zboží všem okolním čajovnám a kavárnám a už v roce 1717 přesunul obchod blíže k hlavní ulici, na nynější místo na ulici Strand, tehdy pod názvem Golden Lyon (Zlatý lev).

(Zdroj fotografie: https://www.twinings.co.uk)

O necelých šedesát let později, v roce 1771 přebírá otěže firmy jeho vnuk, Richard Twining. Ten úspěšně lobbuje v britském parlamentu, a tak i díky němu vydává parlament v roce 1784 tzv. "Komutační akt" (Commutation Act), kterým snižuje daň z čaje ze 119% na pouhých 12,5%! Tím se čaj stal rychle dostupným všem společenským vrstvám a stal se tak defacto britským národním nápojem.

V roce 1787 Richard vybudoval dnešní podobu vchodu, se zlatým lvem na štítě, doplněném dvěma čínskými figurami, symbolizujícími původ čaje. Ze stejného roku pochází i logo v podobě názvu Twinings. Toto logo je v nezměněné podobě používáno dodnes a je tak vůbec nejstarším původním logem na světě. Štít dnes také doplňuje jmenování královny Alžběty II. pro Twinings, jakožto výhradního dvorního dodavatele čaje. Twinings však obdržel podobné ocenění už i dříve, od královny Viktorie, v roce 1837.


Twinings je rovněž považován za nejstarší společnost, obchodující se stejným sortimentem, na stejném místě a pod stejnou rodinou od doby založení (v roce 2006 oslavila firma výročí 300 let od založení). V roce 1835 společnost založila také banku, která financovala obchody s čajem, aby se poté v roce 1892 sloučila s bankou Lloyds. Tato banka se nacházela v domě napravo od obchodu, na adrese Strand 215.

V roce 1964 prodala rodina firmu "R. Twining and Co. Ltd." potravinovému konglomerátu Associated British Foods (ABF). Ten pokračuje v tradici a k tomu využívá služeb desáté generace rodiny Twiningů - pana Stephena Twininga. Ten vystupuje jako globální ambasador značky a rovněž se stará o muzejní část obchodu.

I dnes najdete v obchodě široký sortiment čaje pod značkou Twinings, který nově doplňuje také střídmější nabídka kávy a dalších horkých nápojů jako je např. horká čokoláda. Dalším sortimentem obchodu jsou různé čajové suvenýry, jako např. porcelán apod. Ze sortimentu jednotlivých sáčků čaje je také možné si namíchat vlastní dárkovou krabičku, v části obchodu zvané "Pick 'n' Mix Area". Součástí obchodu je i malé muzeum, které je věnováno jak historii firmy, tak pro výstavku čajových artefaktů z celého světa. V zadní části obchodu je pult, u kterého každý den probíhá ochutnávka vybraných druhů čaje zdarma.

Pokud tedy máte čaj také rádi, určitě návštěvu tohoto místa nevynechejte. Vyberte si ovšem vhodný čas. Vzhledem k tomu, že je obchůdek poměrně úzký, celkem rychle se zaplní lidmi. Vynechte proto raději víkendy a hlavní letní sezónu. Osobně radím přijít co nejdříve ráno po otevření.

Otevírací doba: Po - Pá 9.30 - 19.30; So - Ne 11.00 - 18.00

Adresa:
R. Twinings and Co Limited & The Twinings Museum
216 Strand
London WC2R 1AP

Koordináty obchodu (GPS): 51.5132481N, 0.1128461W

Odkazy:
https://www.twinings.co.uk/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Twinings


























Komentáře