Two Temple Place

V minulém článku (čtěte zde) jsme se věnovali pouze jedinému bodu - kostelu St. Clement Danes. Od této návštěvy se dnes odpíchneme a půjdeme dál. Tedy vlastně obráceně - vrátíme se na začátek.

Pokud přijedete ke kostelu St. Clement Danes metrem na stanici Temple (linky District a Circle), stojí za to zastavit se u jedné zajímavé budovy nedaleko stanice (cca 150 m). Od stanice můžete projít malým parčíkem Victoria Embankment Gardens, kde postupně minete tři sochy. Sochy zde nebudu detailně popisovat, podívejte se na fotografie níže, popisky jsou u nich. Na konci parku, u sochy Johna Stuarta Milla směřujte nalevo. Poté, co vyjdete z parku, uvidíte jednu z typických telefonních budek a nalevo od ní budovu, jež vypadá jako malý zámeček.

Stanice metra Temple. Z tohoto pohledu se dáte doprava do malého parčíku...

Vstup do zahrady Victoria Embankment Gardens...

Nejprve minete sochu Williama Edwarda Fostera, britského továrníka, filantropa a později i politika...

Dále sochu Lady Henry Somerset, britské filantropky a bojovnice za práva žen...

A nakonec je tu socha Johna Stuarta Milla, britského filosofa, empirika, politického ekonoma a liberálního politika. U této sochy se dáte doleva...

Minete tuto klasickou telefonní budku a nalevo od ní už uvidíte...

...budovu Two Temple Place

Budova je v současnosti vedena pod jménem Two Temple Place, dříve ovšem byla známa jako Astor House, oficiální název byl Astor Estate Office. Budova byla postavena v roce 1895 pro Williama Waldorfa Astora, bohatého amerického právníka, politika, filantropa a vydavatele novin, a měla mít celkem tři funkce - správní sídlo jeho obchodních aktivit, v horních patrech prostorné bydlení pro rodinu a v neposlední řadě coby místo pro uložení jeho rozsáhlých sbírek umění.

William Waldorf Astor (Zdroj fotografie: www.twotempleplace.org)

Astor se přestěhoval se svou rodinou do Anglie v roce 1891, poté, co se pohádal se zbytkem širší rodiny, z níže uvedených důvodů. V roce 1899 se stal britským občanem, v roce 1916 byl povýšen do šlechtického stavu jako baron Astor a v roce 1917 byl jmenován vikomtem, za jeho příspěvky válečným a charitativním organizacím.

Byl významným členem rodiny Astorů. Pokud je vám toto jméno povědomé, hádáte správně. Poté, co po svém otci zdědil nemalé jmění, začal v roce 1890 budovat v New Yorku, na místě svého domu, luxusní hotel Waldorf. Tato 13-ti patrová budova však stínila domu jeho tety, což vedlo k vážné rodinné rozmíšce. Právě po této hádce se Astor s celou svojí rodinou odstěhoval do Londýna. Později jeho bratranec, John Jacob "Jack" Astor IV. postavil vedle jeho hotelu, hotel svůj - pod jménem Astoria. Oba podniky se časem spojily v jeden hotelový komplex - i dnes velmi dobře známý Hotel Waldorf-Astoria. Ten už však v současnosti nestojí na svém původním místě a v původním stavu, musel ustoupit stavbě Empire State Building, a tak Astorové postavili hotel nový - dnes známý pod jménem Waldorf Astoria New York.

Na základě tohoto úspěchu později postavil Astor také další hotel Waldorf - přímo v Londýně. Stojí nedaleko odsud, na Aldwych a určitě se na něj v budoucnu také podíváme.

Budovu Two Temple Place dnes vlastní charitativní nadace The Bulldog Trust a slouží jednak jako její sídlo, druhak coby galerie umění (Astor sám si vypěstoval lásku k umění hlavně během svého krátkého pobytu v Itálii). Je také možné si zde uspořádat svatbu, recepci, slavnostní večeři apod. Dům ale stojí za to navštívit už jen pro jeho nádherné interiéry. Těm dominuje mahagon, mramor, bronz a bohatá řezbářská výzdoba. Finanční prostředky pro stavbu byly prakticky neomezené, takže architekt John Loughborough Pearson mohl skutečně popustit uzdu své fantazii. Bohatá sochařská výzdoba lemuje nejen interiér, ale i exteriér domu. Většina soch je inspirována románovými postavami (Tři mušketýři, Poslední mohykán, Scarlet Letter). Před vstupem u domu stojí za povšimnutí socha cherubína po pravé straně schodiště. Tento chlapec totiž v ruce třímá telefon, který byl v oné době teprve čerstvým vynálezem a tento dům byl jedním z prvních, který jím byl vybaven. Dále je zvenčí na budově zajímavá zlatá korouhev ve tvaru lodi umístěná na střeše, představující caravelu Santa Maria, na které doplul Kryštof Kolumbus do Ameriky.

Korouhev ve tvaru lodi Santa Maria (Zdroj obrázku: http://www.victorianweb.org)

Cherubín s telefonem po levé straně vstupu do domu (zdroj obrázku: Wikipedia / Weglinde Gordon Lawson)

Mascaron na fasádě je jedním z detailů bohaté vnější výzdoby domu.(Zdroj obrázku: http://www.victorianweb.org)

Znamení buldoka na domě. Symbolizuje současného vlastníka domu, charitativní nadaci Bulldog Trust. (Zdroj obrázku: http://www.victorianweb.org)

Dům je zdoben také bohatými vitrážemi (Zdroj obrázku: www.victorianweb.org)

Detail schodišťové haly (Zdroj obrázku: www.victorianweb.org)

Detail lišty zdobené reliéfem s 82 postavami z díla Shakespeara (Zdroj obrázku: www.victorianweb.org)

Jeden z Dumasových mušketýrů (Zdroj obrázku: www.victorianweb.org)


Interiéry bohužel v současné době nejsou veřejnosti běžně přístupné, proto jsem sám neměl příležitost je navštívit, nicméně otevírají se při výjimečných příležitostech. Ta nejbližší, pod názvem Open House London 2019 se koná v sobotu 21. září 2019 od 10:00 do 17:00, proto si ji jistě nenechte ujít. Vstup je zdarma.

Odkazy:
https://en.wikipedia.org/wiki/Two_Temple_Place
https://twotempleplace.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/William_Waldorf_Astor
http://www.victorianweb.org/art/architecture/pearson/6.html
http://www.victorianweb.org/art/architecture/pearson/7.html
https://openhouselondon.org.uk/

Jak se sem dostanete:
Nejbližší stanice metra: Temple (linky District a Circle)

Koordináty budovy (GPS): 51.5115319N, 0.1123061W

Komentáře